Anti Earth Hour


penulisan ini adalah hasil daripada pandangan penulis semata-mata.harap maklum

apa yang aku tahu tentang earth hour?
earth hour ni aku tahu tahun lepas ja. time tu hari istimewa ni baru nak tembus Malaysia.
earth hour diasaskan pada tahun 2007 dan ianya bermula di Australia.
hari menutup lampu pada 27 Mac 8.30pm-9.30pm simbolik kepada menyelamatkan bumi daripada pemanasan global.


Earth hour disambut baik oleh badan-badan kerajaan dan swasta.
siap berkumpul ramai-ramai lagi kat luar. tv3 pulak tunjuk live yang mereka tutup lampu kat sri pentas. eh klcc nak tutup lampu jugak?


boleh selamatkan bumi dengan cara ni?
aku tak nafikan, dengan cara ni mungkin ada peratus yang boleh kita kurangkan pemanasan global ni. tapi berapa la sangat.
kenapa takda kempen naik basikal ke, kempen robohkan kilang rokok ke. wohha


Kenapa Aku Takkan Tutup Lampu

1. pukul 8.30pm - 9.30pm adalah waktu aku dan family menonton berita, makan malam, solat dan study

2. tutup lampu dok dalam gelap tengok tv? apa ingat wayang ka

3. aku taknak menyumbangkan kepada peratus kerugiaan TNB pada suku tahun pertama.kesian kat TNB weh

4. tak mustahil maksiat akan bertambah time ni

kita lihat reaksi rakyat Malaysia tentang earth hour

"kenapa dengan harini??sama macam hari raya deepavali ka??aku tatau laa..
apa ni??apa semua ini??
aaahhhh..aku buntu..aku cemas..
aahhhh...huk huk..(menangis)" - ahcong pendang kedah


"Aku nak bukak semua lampu kat rumah aku Sabtu ni" - deus shah alam selangor


apa kata hangpa ???

50 comments:

deus X machina said...

stupid campaign...
nak promo benda ni je dah habis berapa juta

Redz da Tsar said...

Aku tak pernah duk layan Earth Our dsb...

Kalau kita je duk jaga, tapi US, China, India etc mencemar dunia, tak guna jugak..

Haha...

Wan Perlis said...

laju hangpa komen. tak dan abis lagi aku tulis

annadzirah said...

taun lepas sambut jugak.
tapi tv bukak.
ahaha.
pikir balik betolla.
xmenyumbang sangat pn..
maybe time ni lah org nak wat maksiat/ pecah masuk rumah.
kan?.


*sokong kempen musnahkan rokok!.

Dan said...

earthhour tu apa

Farid Fernandez said...

sukahatikorang la...

.::WaNiE::. said...

aku xrugi apa2. so im going to support this. lgpun xdek makna nk buat maksiat ngn laki sendiri. peace !!!

An-Zurie Ayesya said...

betul, memang tak boleh menyumbangkan pape sgt pun, tapi better dari tak da langsung kan?

only narrow-minded people who thinks that anything that could be done to make things better are not enough

maisyara Pot! Pot! said...

nanti kita tgk brape bnyk org kena gigit nyamuk. hahaha. xP

Park MeQ said...

bila lagi nk semayang dalam kegelapan..
dunia-dunia.....!

touyakaruma said...

Pada aku laaa , aku join Earth Hour .

Konsep dier "padam lampu dan barang eletrik yang tak digunakan dalam masa sejam"

So what's the big deal ?

Tak boleh sembahyang ? Korang pernah sembahyang tak ? Aku sembahyang lampu buka dalam bilik jer bukan satu rumah .

Tutup lampu tengok TV dalam gelap , errrr memang selalu buat pun . Jadi takda perbezaan .

So memang pelik benda macam nie nak diperbesarkan .

Tapi duit tetap melambung bila nak buat secara besar-besaran , sampai ada liputan live bla,bla,bla . Satu pembaziran .

Maksiat ! Tahun lepas mungkin kurang , tahun ini tak pasti tapi dalam dua tiga tahun lagi mungkin .

sephia said...

ntahla.xpenah amik port.hehe

kalo tiba2 ada match bola kt mana2,kena tutup gak la?hoho

zaiMi said...

silap tu pemahaman bro. sebenarnya earth hour tu cuma simbolik. bila kita tutup semua alat elektrik maknanya kita menyokong usaha menyelamatkan bumi dari kemusnahan. kalau nak harap bumi diselamatkan hanya dengan tutup lampu sejam memang tak dapat la. jadi tunjukkan la sokongan kita. cuma sejam je.

relevan said...

Kala dulu orang pakai lampu gaselin..tak ada heboh2 nak padam pun..bila nak terpadam lampu gaselin tu..kena pump..pas tu muncul era lampu kabait..cahayanya lawo tapi ada sedikit memgeluarkan bau..

Selamat kenal2 Wan..

Hazzy Ishak said...

wah ni dah jadi sekutu deus n ahchong...hahaha

aku buat last year, so this year akan buat jugak

x-po said...

aku penah wat entry psl ni dlu..semestinya program ni tak akan membawa kesan pe2 pun..tgk la yg first tu dlu

F I T said...

yg untung bumi dan rakyatnya(maksiat dan kes curi)..yang rugi penyedia perkhidmatan letrik a haha :P

norashikin rahmat said...

hmm..usaha yang kecil untuk sesuatu yang besar.

memanglah kita rasa useless kan mende ni..

Malaysia patut buat kempen jimat cermat penggunaan elektrik, air dan sebagainya, baru betul..

AMR said...

Think positive.. Jangan tengok keburukan je.. :)

Anonymous said...

TNB xkan rugi pon...setiap tahun TNB bayar lebih rm49 juta kpd IPP, rm5.3 bilion kpd YTL Power dan Malakoff rm14.9 bilion untuk membeli lebihan tenaga elektrik y d jana oleh mereka...

hans said...

aku skrg memerlukan elektrik so malas join ini event

lizz said...

aku tak join kempen yg melibatkan aku kena ttp tv.kahkahkah

FaTiN said...

pernah sambut sekali-tahun lepas HAHA

amirah said...

sekadar simbolik saja..
tanda sokongan kita ..
bila dh sokong mgkin ada sedikit kesedaran terhadap bumi
secara xlangsung kita sendiri akan amik inisiatif utk selamatkan bumi..

mesti ad org akan kata ..ala kalau setakat kita sorg ja wat xkan ad ap2 perubahan..tp cuba fikir, sikit2 lama2 jd bukit kan...pasti ada hasil w/pon dengan sedikit usaha yang semakin lama berlipat kali ganda

f_aRa_aINa989 said...

weyh...korang fikir negatifla...apa daa...
earth hour sebenrnya 1 cara tuk kita selamatkan bumi..korang yg x syg bumi mmgla fikir camni...
dia buat sejamje dulu sbb bygkan kalau dia nk buat smpi 5 jam..mcm ada org nk support...dia buat sejam sbb nk bg org biasakan dr dulu...

owh lupa...lg 1...dia kalau nk buat maksiat, x payah nk tggu earth hour baru nk buat maksiat..kalau dia nk buattu...dia buat gak...

x baca surat khabar ea thn lepas??
TNB x kisahpun dia rugi sbb dorg pun sokong earth hour...
kalau nk diikutkan, dia rugi bape byk kalau nk comparekan dgn keuntungan dia...

haih...masalah kalau org fikir negatif jd lagu ni lani...
k..nk out..jam mnunjukkan 8.25pm..
and i'm supporting earth hour...
daaaaa......

husnazainal said...

mmg la benda ni nampak kecik..tp impact dia leh jadi besar bile ramai yang support benda ni..
ni tak...sume nak bantah..

cube korang bagi cadangan..bukan nye condemn orang lain punye inisiatif utk selamatkan bumi ni..

mungkin itu salah satu cara..
manala tau kan idea korg tu leh selamatkan bumi ni.lebih baik dr idea earth hour ni..

berkenaan maksiat yg mungkin berlaku...
aku rasa baik korg suh batalkan semua sambutan tahun baru, merdeka..
mohon club2 kat malaysia ni ditutup..
masa tu pon byk gak berlaku maksiat..korg tak pelik pulak kan.
aku rasa tak perlu tunggu earth hour kot dorg nak bt maksiat..berlaku je setiap masa..

cybernetic88 said...

haha. asl anti bro. ish3. xpe r pndapat masing. bg aku kira half2. haha. skong half pastu dah dh. sje suka2. hee

Kujie said...

padam semua lampu dan barang elektrik tapi masih buka TV..romantik oooo

kata ustazah - Kalau tak boleh buat semua, jangan tinggal semua...

buat apa yg kita mampu....

Murky said...

hehe.. xdenye rakyat malaysia nk support earth hour neh..haha

anys said...

aku pun setuju tuh...
aku pun xtutup pun lampu..
lagi pun aku ingt pun kena tutup lampu hari sabtu..hehe

menteil said...

hehe... pendapat masing2..
bagi aku tak salah kalau nak menyambut..
tak rugi apa pun...

e p i x ____ said...

aku support earth hour. kalau nak harap , korang buat sendiri. sampai bila2 tak buat.

hafizazmi17 said...

join atau x, tu x penting, yg pengting adalah penghayatan dan kesedaran.. >.<
perlaksanaan juga harus bersederhana, x perlu smpai menunjuk2..
aku sokong Earth Hour!

Fhad said...

xkan nak berak dan kencing pun kena ttp lampu? mampus ke mana pegi nnt... hahah.. betoi kata ang.. maksiat akan berlaku selama sejam dan negara akan bertanggungjawab terhadap kelahiran anak haram pada bulan 12 nnt... hahaha

crazy_labelle said...

gile negatif pemikiran... nak buat ni xboleh, buat tu xboleh...
xtutup lampu pon maksiat, jenayah etc berleluasa... mmg lah susah nak tinggalkan sume mende mencemar bumi... tp xkan mende simple cmni pon xley buat utk bumi... last2 biar je la anak cucu kite tersiksa...

Anonymous said...

kuno pemikiran korg ni..
asl ttp lmpu je bt mksiat ek???
abstu kt bkt bntg tu lmpu bka 24 jam je.. jln je mksiat..
tlgla jgn nk fkr sempit sgt...
aku x ckp yg aku support bnda2 ni tp korg tu jgn ingt korg hbt sgt....
smua bnd korg rs korg je btl...
juz think to da +ve way...
by da way.. to wan...
fkr dlu sbl nk post ssuatu dlm blog...

kertaz said...

@des X machina - Duit berjuta boleh cari bro.. Bumi x leh cari.. =)
Aku support Earth Hour ni.. Stakat 1 jam x der elektrik tu apa la sangat.. Dalam kubur nnti x der TV, PC or handphone..

* mEsSy * said...

earth hour?? untuk hape?? jimat karen erk??

naz said...

haha. nice. aku tgk ramai yg follow sebab trend, mmg sia sia usaha mereka.

~ ReD ~ said...

miahaha...x sokong pun tapi dah tertutup lampu secara tak sedar malam tu.

http://journey-of-red.blogspot.com/2010/03/beria-je-kau-orang-promote-earth-hour.html

Nini teDDylicious said...

aku sambut taun lepas cukup sejam.

taun ni, aku sambut stengah jam jeh.

pasal lagi stengah jam, fmly aku balek umah dr jenjalan, trus bukak lampu. haizz!!

deus X machina said...

@kertaz...

lu baca je ni....antiearthhour.blogspot.com

daripada aku support campaign ni
baik aku support campaign yang lebih nampak kesannya
contohnya no plastic day at selangor
kempen ni aku setuju sangat

enyheartsdiamond said...

i loveeeee EH!

Anonymous said...

maaf kalau kehadiran saya, menggangu kalian semua.
saya sama sekali tidak bersetuju dengan kempen Earth Hour ini..
sama sekali tidak akan menyokong kempen ini..
kenapa?
jika difikirkan sedalam-dalamnya.
kempen ini ada yang tersirat di sebalik yang tersurat..
kita fikir..apa yang akan terjadi di negara barat, negara eropah jika lampu terpadam?
apa yang akan jadi?
maksiat akan berleluasa. pesta seks dimana sahaja.
hanya dengan 1 jam sahaja.
kita lihat pula di negara palestin yang sekarang masih lagi menjadi buruan israel dan yahudi laknatullah..
bila dalam keadaan lampu tertutup..mereka menyeludup masuk ke negara islam dengan mencuri senjata2 orang islam..mereka mencuri data2 penting orang islam..
adakah kempen seperti ini yang patut kita sanjung?kita sokong?
semuanya adalah propaganda israel yang ingin jatuhkan islam..
manusia tak sempurna. Allah lah yang lebih mengetahui segalanya.
maaf andai tersalah kata. mohon komen kembali.

Wan Perlis said...
This comment has been removed by the author.
MagikaKotak said...

dah kahwin ka belum..ayat penguatkuasa Jabatan Agama Islam.. dlm sejam tu,mcm2 leh jadi..hehe..dah la 'anak' merdeka,'anak' valentine pon sumber tinggi menambahkan jumlah rakyat malaysia,ni tambah lak ngan 1 happy hour nie..hehe.. ntah kenapa terlalu byk sgt sambutan di malaysia..isk2..anjurla tilawah bayk2 sket..lebih kepada ilmiah.ni hiburan ja..konsert jom heboh la,mcm2..adoi..melalut plak aku..sory2..

http://magika-kotak.blogspot.com/

rampage said...

aku pun sependapat dgn blog ni.. earth hour xde makna.. tutup lampu sejam xkan dapat selamatkan dunia dari pemanasan global.. asap dari kenderaan lebih bahaya.. karbon dioksida.. itu penyumbang utama pemanasan global.. klau betul2 nak selamatkan dunia hentikan pengunaan enjin petrol pada semua kenderaan.. ganti dgn elektrik.. insyaallah pemanasan global dapat dikurangkan..

Anonymous said...

EH = illuminati.. saat2 kegelapan disinari cahaya mewujudkan new world order yg dilihat dari perspektif golongan2 rahsia barat aka freemanson..

Anonymous said...

pikir la sendiri...kt JEPUN dh xde ap2 skrg, cuba ko bayangkan keadaan mereka....realisasikan idup mereka skrg dgn ko kt Malaysia.....
MAKSIAT, ko org ingat tu je....main3....logik la sikit melainkan ko gatal nk mati....ad ckp China, US, India sumbang ke arah Global Warming, ko ingat Malaysia sempurna ka...!!!

nazihah adnan said...

Kalau x kita siapa lagi