Lari Ikut Teman Lelaki - Berapa Harga Seorang Wanita?



Kes wanita/perempuan/aweks/gadis lari ikut teman lelaki dah lama terjadi.
Sejak zaman Hang Tuah lagi kes ni dilaporkan.
Nowonder la sebab zaman tu orang Melayu masih ditakuk lama.
Menteliti kelas ke-3, tidak boleh berfikir jauh dan dipengaruhi dengan unsur karut-marut.
Orang lain dah guna m-16, kita masih guna keris dan lembing.
Orang lain internet speed dah 100mbps, kita 4mbps pun tak semua kawasan dapat.huahaha (gelak lawak)


Tapi yang aku hairan, masih ada gadis Melayu tv9 atau perempuan Melayu terakhir karya erma fatima
di era globalisasi ni lari ikut teman lelaki.
Sayang habis ye korang kat teman lelaki korang?
Asyik bercinta sampai dah tak ingat dunia dan akhirat.
Tak sedar siapa yang lahirkan dan besarkan korang?
Siapa yang penting dalam kehidupan korang? <--nak aku jawab jugak ke soalan ni.


Bab gadis lari ikut teman lelaki asing satu hal.ni lagi parah.
Ada ke patut lari ikut warga indonesia.
Kalau dia kaya boleh bagi banglo 14 buah dan kereta ferrari 7 biji ada la jugak faedahnya <--eh aku gurau ja
Ni tak, lelaki tu pun asal cari makan kat negara kita.

Tak perlu menuding jari kearah siapa yang bersalah dalam hal ni.
Tapi aku tetap nak kemukakan persoalan kenapa perkara sebegini terjadi
adakah mungkin kerana :

1. kurang didikan agama
2. kurang perhatian ibubapa
3. perempuan terlalu mengikut perasaan
4. terkena ubat guna-guna <--tak percaya aku benda out of date macam ni

Berapa harga seorang wanita?
Jangan jadikan nilai diri korang ibarat 50sen atau sebiji burger.
Senang-senang ja lelaki main-mainkan korang.

Kepada gadis diluar sana, berfikirlah dengan bijak.
Korang juga harapan keluarga harapan negara.
Jangan sia-siakan kehidupan korang.

Eh aku tulis macam orang ada pengalaman plak.erk

29 comments:

norashikin rahmat said...

Ubat guna2: cara nak menangkisnya adalah dengan mendekatkan diri kepada Allah. semoga Allah menjaga kita.


ada apa dengan cinta?
minta dijauhkan dari dugaan gini..

...Nur iNsAn... said...

salam ukhwah... ape2 pn pd pndngn sy smuanya b'gntung pda diri sndri.. adaklanya ibubapa tlh m'berikn yg t'baik utk ank2 mreka... jdi sbg insan yg punya akal, b'fikirlh dgn sebaiknya(",)v...

p/s:brpa harga seorg wanita???, tak t'nilai dgn ape pn(",)v...

deus X machina said...

awat hang link ke blog aku
nanti org ingat aku penah lari lak
erk888

itulah perempuan..kalau dah terlalu cinta sampai sanggup lari ikut boyfren
singkat tul pemikiran depa

F I T said...

orang kata pompuan cepat matang..apsal pompuan zaman sekarang ni macam kurang matang je..macam-macam benda terjadi adoiii

Tahukah Korang Yamaha Akan Mengeluarkan Yamaha Lagenda Generasi Baru Yang Lebih Gempak Dari Linkin' Park!

nuRuLain_zAiNi said...

yes agree..but pmpuan skrg bukan x matang.. tp terlebih matang extra2..x tmasuk aku..wahaha

MASOKIS said...

kurang didikan..dan kurang keimanan

izzat aziz said...

bercintalah elok-elok buat apa nak lari-lari.. baik masuk marathon bleh pingat emas..haha

Wan Perlis said...

@norashikin
betul..sesuatu perkara terjadi dengan izin Allah

@nur insan
salam ukhwah..yup bergantung kepada diri sendiri.bagaimana kita membawa diri kita.kanan atau kiri

@deus
aku suka blog hang.hehe
xpa org tak salah paham punya
semoga manusia blh berfikir dengan baik dan bijak

@fit
ada org kata perempuan terlebih matang

@nurulain
terlebih matang bahaya gak ni

@masokis
itulah puncanya

@izzat
tak pun masuk le tour de langkawi ka.hehe

fiezaradzi said...

tulla tu..mmg byk kes.. yg sedih org kita.. tapi mostly yg jadik tu libatkan anak2 dara yg masih muda.. rasanye mgkin terlalu ikut perasaan yg sementara, kena pulak ayat bf tu tak hingat nye.. jadik hati tergugat la kot kan..bila dh jadi, masa tu nyesal pun dh jadik isteri org..

Gadis said...

Kadang2, kita reti menunding jari je tanpa
selidik kenapa sebab perempuan tu berbuat
demikian.

Tak semua semurah tu. Selami hati mereka,
baru awak tak mampu nak berkata begini.

Ubat guna2 bukan karut marut. Dalam rukun Iman,
umat Islam perlu percaya kepada benda ghaib.
Dan macam mane terjadinya perkara sebegitu,
adalah berkaitan dengan perkara ghaib. BUka
minda seluasnya. Masih banyak yang kamu belum
tahu mengenai DUNIA.

cybernetic88 said...

bnyk yg lari ikut indon r. bodoh seh. org melayu bnyk lagi mau ikut indon. aha. bngng2. ish3

MASOKIS said...

Nak tahu ke macamna nak guna?
memula kena ada C compiler...
contoh microsoft visual studio (bukan visual basic tau), borland dan byk lagi....
yang open source pun ada, bleh cari kat sourgeforge...
pastu, masukan kod ni... dan kompile...
nanti ada fail nama ".exe".. hah, itulah "VIRUS USB"

azizan4444 said...

kalau nak lari baik p lombok..puas hati..x ke gtew?haha..pompuan zaman skng ni amik mudah..lalki ajk skit dan terpengruh..tgk kes smlm..laki ajk trs ikut..n kena rogol brgilir 15 org..x ke naye...

Ahmad Syazwan B. Ahmad Tarmizi said...

@fiezaradzi
difikirkan balik kenapa la perkara mcm ni terjadi.takkan mereka tak mampu beza mana baik buruk

@gadis
tak lah kita salahkan gadis tu 100%
yup masih byk yang perlu belajar tentg kehidupan ni.awat x letak nama betul dgn link.xda apa pun

@cybernetic88
tol tu acap.byk lari ikut indon.
x pernah dgr lagi lari ikut bangla

@masokis
hang dah ada av buatan sendiri kan.cayalah

@azizan4444
mereka kena pandai jaga diri lagi.
huh naya gila macam tu.

Murky said...

ini menunjukkan ayat2 cinta lelaki memang power sampai pompuan sanggup ikut kemana sahaja lelaki..

zaryl said...

aku sokong dgn Nur Insan.

semuanya terletak pada diri sendiri akhirnya.
cuma dlm proses tu antara faktor utama mcm
point2 yg hang dh bagi tu la...

ps: hang dok perlis tang mana? aku org perlis jgak. kg kat paya jln kaki bukit dekat beseri.

Ahmad Syazwan B. Ahmad Tarmizi said...

@murky
mesti jiwang paip karat ayat dia.ahaha
ada orang kata ayat guna-guna.

@zaryl
pengaruh persekitaran adalah salah satu faktornya.ooo tau2..aku dok perlis kat area maktab perguruan.jom p pekena laksa kola perlis.

miss lolly a.k.a luvfareda said...

manusia akhir zaman.

banyak benda yg diorang xpk panjangggg.

nafsu3x!

Wan Perlis said...

@miss lolly
bila nafsu di atas, akal di bawah.
macam2 perkara blh berlaku

aku zaty said...

haih..
xtaw nak ckp pa lagi..
org2 yg wat perkara mcmtu mmg xmatang..
sia2 Allah bg akal..
=_="

tp xbole nak slh kn pmpuan 100%..
lelaki pn spatutnya bersikap utk melindungi dan menghormati pmpuan..

shameel Iskandar said...

lambaian lambok semakin menjadi2

hafizmd said...

Selalunya jenis yg suke lari-lari maraton ni, tak fikir dalam2..main ikut perasaan saje, bile dah rase susah hidup kat sane, baru teringat mak ayah yg menangis siang malam teringat kt die..

p/s - wanita itu sebenarnye tidak ternilai..

Ahmad Syazwan B. Ahmad Tarmizi said...

@aku zaty
harap xda lagi prempuan lari ikut teman lelaki

@shameel
org lambok hensem & kaya kot

@hafizmd
penyesalan ada gunanya :)

syikinshuhaimi said...

tulh..ish2..
maybe org indon tu bg ubat gne2 kot kt that girl..hehe

Ahmad Syazwan B. Ahmad Tarmizi said...

@syikinshuhaimi
x tau la tentg guna2 tu.coz xpernah study.hehe

izam said...

sy setuju dgn komen anda semua...
memang BENAR tapi PELIK

lizz said...

ubat guna2 maybe.ade logiknyer jugak tp silapnya datang dari tuan empunya badan jugak asalnya. gatal2 nk kawan dengan bangsa macam tu sape suruh.huhuhu

Anonymous said...

penah terdengar ungkapan ''anak2 mencerminkan ibu bapa''...

K I E R A said...

Akhir zaman, macam ni lah.