Tarikan Graviti Bumi

Ruang kosong di muka bumi sebenarnya dipenuhi udara. Tetapi di ruang angkasa, ruang kosong memang betul-betul kosong tanpa udara. Keadaan kosong tanpa udara ini dikenali sebagai vakum.

Bunyi sebenarnya memerlukan sesuatu medium (bahan) untuk bergerak. Di bumi, bunyi bergerak dengan bantuan udara. Di ruang angkasa yang vakum, anda tidak akan kedengaran apa-apa bunyi, walau sekuat mana sekalipun anda menjerit. Oleh itu, angkasawan menggunakan alat perhubungan radio untuk berhubung antara satu sama lain.

Dalam keadaan vakum di ruang angkasa, kapal angkasa yang bergerak akan terus bergerak walaupun enjin dimatikan. Ini kerana tiada rintangan udara (atau halangan oleh angin) yang akan memperlahankan pergerakannya.
Kapal angkasa tidak menggunakan enjin untuk bergerak dalam orbit. Ia bergerak dengan bantuan graviti bumi agar kekal dalam orbit. Enjin digunakan hanya untuk mengubah haluan atau kelajuan. (Pergerakan bumi mengelilingi matahari dan pergerakan bulan mengelilingi bumi adalah contoh pergerakan orbit)

Di bumi, tarikan graviti bumi menyebabkan kaki kita dan lain-lain benda 'melekat' di atas lantai, dan juga menyebabkan benda terapung jatuh.

Di ruang angkasa, tiada tarikan graviti seperti di bumi. Tetapi, seperti yang dinyatakan tadi, kesan graviti bumi yang mengawal pergerakan kapal angkasa. Walaupun kesan graviti bumi ini menarik kapal angkasa dan angkasawan dengan magnitud (atau kekuatan) yang sama banyak, tetapi tiada daya tarikan antara kapal angkasa dan angkasawan, maka angkasawan di ruang angkasa akan terus terapung.
Angkasawan boleh menjadi lebih kurang 5cm lebih tinggi dari ketinggian asal mereka ketika berada di ruang angkasa. Ini kerana tulang belakang mereka menegang dan tiada tarikan graviti untuk menariknya rapat kembali.

Atmosfera ialah suatu lapisan pelindung antara bumi dan matahari. Pada waktu siang, atmosfera bertindak melindungi bumi daripada bahang matahari yang memancar. Pada waktu malam, ia bertindak seperti 'selimut' yang menghalang haba yang dipancarkan matahari pada siang hari dari lesap dan mengekalkan suhu di muka bumi.
Oleh kerana tiada lapisan atmosfera di ruang angkasa, anda akan rasa kepanasan yang melampau apabila berhadapan dengan matahari dan berasa kesejukan yang amat jika berada di kawasan teduh dari cahaya matahari

thefiletree.com/sains.txt

No comments: