Kejadian yang Tidak dipinta

Ni creta betoi..kejadian ni terjadi antara aku dan 3 org membe aku..Kami ber4 dipilih menyertai satu kursus..
sungguh sronok tak terkata sebab kami dimaklumkan kursus tu kat Langkawi. Niat time tu pun dah lain..kursus tak penting, yang penting dapat p Langkawi free dan jalan2 disana..Kami rasa bukan kami ja niat macam tu,peserta lain pun lebihkurang ja


Dipendekkan creta kami sampai di sunrise hotel..boleh tahan jugak la tapi taktau brapa bintang hotelni sebab kami tak nampak bintang. Setelah diberi kunci bilik oleh akak lobi yg comel tu, kami ber4 bergegas ke bilik 607..mata dok nampak katil ngan bantal ja ni..


Ok pintu sudah dibuka..kelam skit..on suis lampu tp tak nyala..on tv, on ekon, on kipas tapi semua tak berfungsi..aik heran jugak la kami. takkan ni salah satu modul kursus dan depa saja nak uji kami?


Takpa, kawan aku sorang ni turun bawah kat lobi panggil akak tadi..akak tu ke bilik kami dengan muka manis..biasa la tu marketing stategi..kawan aku tanya..sebab apa semua tak nyala kak?karen takdak ka? akak tu minta kunci dari kami dan terus dia punchcard kat kotakputih tepi suis tu..Tiba-tiba ja lampu nyala, tv bersuara, ekon terasa dan kipas berpusing..

huh
akak tu senyum kat kami
kami ber4 berpandangan antara 1 sama lain..perasaan time tu takyah dok kata la camna..
lantas kami terjun ke katil masing, ambik bantal tutup muka....erkkk~


Jenis-jenis lelaki perasan cool


1. memakai rantai, gelang atau subang


2. memakai baju tanpa lengan


3. naik keretamewah dengan muka serius


4. rambut berwarna-warni


5. main futsal boleh skor banyak gol


6. suka bercerita atau memuji diri sendiri

Peribahasa yang tidak releven

1.  Rezeki secupak tidak akan jadi segantang


2.  Perigi cari timba


3.  Biar mati anak jangan mati adat


4. Hutang darah dibayar darah

Creta Hari Jumaat


ni creta hari jumaat
masa kejadian tengahhari
selalunya kaum lelaki kalau hari jumaat tengah hari..macam-macam perangai datang.
tiba-tiba ja saket perut..datang haribulan..terlupa..baju melayu tak dak la..macam macam..alasan

Perkara yang menyakitkan Hati ketika Final Exam

Perkara yang menyakitkan Hati ketika Final Exam

1. Study hingga awal pagi tapi apa yang kita study tu tak masuk dalam soalan


2. Apabila melihat rakan sebelah menjawab dengan tekun dan meminta kertas extra


3. Rakan-rakan lain keluar awal dengan menghantar kertas jawapan yang penuh


4. Memberi rakan meniru, alih2 result dia lebih elok dari kita


5. Kantoi toyol dan diperintah keluar dari dewan peperiksaan


Pernah terjadi kepada kalian situasi di atas??

Sistem Celaka yang mesti Ditentang



Pelajar kelas bawahan seperti aku dan kalian jugak pastinya akan membuat pinjaman untuk belajar. Ya lah mana mampu nak bayar semua yuran universiti ditambah lagi nak sewa rumah dan kos hidup.

Tapi kita akan mengalami masalah apabila ingin membayar balik pinjaman disebabkan sistem celaka dan hukum dunia yang kadang2 tidak adil.
Sebagai contoh pinjaman PTPTN atau PTPK aku adalah RM 15 000. Adakah aku perlu membayar balik pinjaman itu dengan jumlah yang sama?? Ya Tidak!! pusing sana pusing sini bayaran balik menjadi RM 18 000 +++

Kerana apa jadi lebih? Kita dah sedia maklum bahawa itulah yang dikatakan sistem celaka. Caj pentadbiran, caj itu ini dan segalanya . . .

Aku rasakan ini adalah penindasan bagi golongan bawahan macam kita. Apa relevennya kita pinjam RM 15 000 tapi kena bayar sampai RM 18 000??

Riba!

aku akan bayar pinjaman sampai RM 15 000 sahaja!!
byk mana yg dipinjam byk tu jugaklah yg akan dibayar


Maksud surah Al Fatihah